regie over je eigen jaargesprek

Vele medewerkers van de Open Universiteit en de Universiteit Leiden namen deel aan de medewerkerstraining Resultaat- en Ontwikkelingsgesprek. Met als belangrijkste leerdoel: hoe neem ik meer regie over mijn eigen Resultaat- en Ontwikkelingsgesprek?
Bij de start van de training ging iedereen in tweetallen aan de slag met het formuleren van hun eigen onderzoeksvraag: ‘wat staat mij te doen om …?” Na een training met veel input en interactie door de deelnemers, is het iedereen gelukt om met een aantal concrete acties weer naar huis te gaan.

Als trainer op het thema ‘haal meer uit je team’ werk ik voor ongeveer 80% van mijn tijd met leidinggevenden. En de resterende 20% met medewerkers (alhoewel elke leidinggevende zelf ook medewerker is). Voor mij was zijn de trainingen voor medewerkers altijd zeer inspirerend. Het houdt me scherp door te horen en te voelen welke thema’s er bij medewerkers leven rondom jaargesprekken.

een aantal van de thema’s die regelmatig aan de orde kwamen:

 • de waarde van de helicopterpositie: beiden oog en begrip hebben voor zowel het organisatie- als het medewerkersbelang
 • hoe krijg ik gehoor van mijn eigen agendapunt?
 • de drie functies van het voortgangsgesprek: afspraken bijstellen (of nieuwe afspraken maken), tussentijdse feedback (lig ik op koers of niet?) en coaching (hoe gaan we zorgen dat ik weer op koers kom?)
 • de demotiverende werking als leidinggevenden niet durven te differentiëren bij de beoordeling, en dus alle afspraken met een 3 (op een schaal van 5) beoordelen
 • hoe door het beantwoorden van één simpele vraag, een resultaatafspraak over de taken die je moet verrichten meteen concreet en meetbaar wordt: “waaraan zien we of ik mijn taken goed verricht?”
 • hoe zorg ik dat ik met concrete afspraken het gesprek verlaat?
 • het belang van actiegerichte teamdoelstellingen als basis voor een resultaat- en ontwikkelingsgesprek (zie ook deze blog)

een tip:

Laat ik dit stukje afsluiten met een tip aan alle medewerkers en leidinggevenden die binnenkort een jaargesprek, planningsgesprek, beoordelingsgesprek, etc met elkaar gaan voeren. Start met elkaar de volgende vraag te stellen:

Wanneer ben je na afloop van het gesprek tevreden? wat wil je dan bereikt hebben? hoe is het gesprek dan verlopen?

En zorg er samen voor dat beiden dat doel bereikt hebben voor je het gesprek afsluit. Ik wens iedere medewerker mooie, zinvolle en inspirerende jaargesprekken!

‘complimenten voor de trainer, Eric: hij wist mij tot het einde toe te boeien en te inspireren’

‘op vragen uit de groep weet Eric de juiste tegenvraag te stellen waardoor jezelf op het antwoord komt. Daarvan leer je het meest’

Reacties

 1. Na de training van Eric ga ik met meer vertrouwen het ROG in.

  Na de training weet ik dat mijn voorbereiding te weinig gericht was. Ik formuleer voor mezelf de doelen die ik wil bereiken. Een ander punt van aandacht is om de beoordeling (=terugkijken) en de afspraken (= vooruitkijken) te splitsen en de gespreksduur te beperken tot ten hoogste 1 uur.

  Op vragen uit de groep weet Eric de juiste tegenvraag te stellen waardoor jezelf op het antwoord komt. Daarvan leer je het meest.

  De cursus was efficiënt; in korte tijd heb ik veel geleerd.

  Eric weet een goede en veilige sfeer te creëren. Daarvoor komt hem alle eer toe!

  • Dank je wel voor je mooie complimenten. En heel veel succes met je acties. Ik hoor t.z.t. graag of ze tot een voor jou succesvol en bevredigend resultaat- en ontwikkelingsgesprek hebben geleid.

   • Het ROG ging na jouw cursus véél beter. Ik had het goed voorbereid en heb mijn punten kunnen inbrengen. Het was nu veel meer een gesprek dan de vorige keer. Jouw cursus heeft daaraan zeker bijgedragen.

    • Kijk, daar ga ik voor: echte gesprekken, in plaats van een jaarlijkse rituele dans. Mooi dat je dat voor elkaar hebt gekregen. Complimenten!

 2. De training heeft mij gevoed met een aantal inzichten en goede voornemens, waarvan ik er een aantal ook breder kan toepassen dan het ROG.

  • de balans tussen organisatie- en medewerkersbelang kan voor mij veel beter
  • de gemaakte afspraken duidelijk en zinvol maken
  • het voortgangsgesprek gebruiken om de afspraken bij te stellen
  • onderscheid maken tussen “niet kunnen” en “niet willen” en dit ook motiveren

  Ik kan mijn eerste ROG dankzij deze training goed voorbereiden. Ik heb er alle vertrouwen in dat het een goed gesprek gaat worden.

  Complimenten voor trainer Eric, hij wist mij tot aan het einde toe te boeien en te inspireren.

 3. Het is inmiddels een paar weken na de training en ik merk dat ik vaak nog even terugdenk aan de thema’s die besproken werden.

  Straks, bij het voorbereiden van mijn ROG pak ik de heldere werkmap er weer bij. Tijdens de workshop werden we aangemoedigd om onze eigen leerpunten en doelen te noteren, zodat je ook werkelijk iets aan die werkmap hebt.

  De training was heel geslaagd en ook medewerkers die in het algemeen tevreden zijn over hun werk en het resultaat- en ontwikkelingsgesprek kunnen in de training leren hoe het beter kan. Zo kun je jezelf blijven ontwikkelen; dat is goed voor jezelf en de afdeling waar je werkt.

  Complimenten voor Eric!

  • Dank je wel en veel succes met je eerstvolgende Resultaat- en Ontwikkelingsgesprek.

 4. Dank Eric voor deze verhelderende training die voor een grotere bewustwording heeft gezorgd. Laagdrempelig en met humor op zijn tijd, maar tevens zeer professioneel.