drie tips voor een zinvol beoordelingsgesprek

Het is weer beoordelingstijd. Terugkijken op afgelopen jaar en vooruitkijken naar volgend jaar. Ga jij ook binnenkort aan de slag met deze gesprekken, doe dan je voordeel met deze drie tips (en deel je ervaringen bij ‘geef een reactie’)

Tip 1: maak elk gesprek uniek door jezelf bij iedere medewerker de volgende vraag te stellen: Wanneer ben ik na afloop van het gesprek tevreden? Wat wil ik dan bereikt hebben? En wat staat me te doen om dit resultaat te bereiken? Wat gaat dat van me vragen?

Wanneer ben ik na afloop van het gesprek tevreden? Wat wil ik dan bereikt hebben?

Tip 2: Eerlijkheid duurt het langst. Stel jezelf als leidinggevende kwetsbaar op. Laat het achterste van je tong zien. En wees oprecht nieuwsgierig naar je medewerker. Grote kans dat je ook meer van je medewerker te zien en te horen krijgt. Wil je dat niet, even goede vrienden, maar wees dan niet teleurgesteld dat het gesprek niet veel verder komt dan een jaarlijkse rituele dans. Durf zaken te benoemen. Draai niet om de zaken heen.

Voer een echt gesprek. Wees openhartig en nieuwsgierig.

Tip 3: Heb je slecht nieuws voor de medewerker (een boodschap waarvan je verwacht dat de medewerker daar niet blij mee is)? (1) Begin er alleen over als je er zelf achter staat. (2) spreek op persoonlijke titel, vanuit je leidinggevende positie, in plaats van ‘namens de directie’. En tot slot (3) hou het kort, draai er niet omheen, wees eerlijk en luister en voel hoe de boodschap bij je medewerker landt. En doe daar iets mee.

Maak slecht nieuws niet mooier dan het is. En hou de boodschap kort en to-the-point (hetzelfde geldt trouwens voor goed nieuws).

Wil je met je organisatie het niveau van de gesprekken naar een hoger plan tillen en geloof je net als ik in eerlijke gesprekken? Zaken durven benoemen en nieuwsgierig zijn naar de ander? Dan zijn mijn oefenlabs wellicht wat voor jullie organisatie. Samen met een ervaren trainingsacteur ga ik een dagdeel met een groep van zo’n zes tot acht leidinggevenden onderzoekend aan de slag. Als bonus is dit ook een (inter)actieve manier om met elkaar in gesprek te gaan over de jaargesprekken. Neem gerust contact op als je meer wilt weten.