de kracht van onze mindset

betere resultaten, meer passie, meer plezier

Ik werk met leidinggevenden (en hun teams) die meer uit hun team willen halen. En het liefst met opdrachtgevers die net als ik geloven dat je betere resultaten haalt als je medewerkers uitnodigt en uitdaagt om vanuit hun passie en talent een waardevolle bijdrage aan het teamresultaat te leveren.

Natuurlijk kun je ook goede resultaten halen door je medewerkers precies te vertellen wat ze moeten doen. Ik ken hele succesvolle bedrijven die op deze manier hun medewerkers aansturen. Alleen heb je mij daar niet voor nodig. Ik word enthousiast als ik mee mag denken hoe het anders kan. En als ik zie dat teams succesvoller worden en dat medewerkers met meer plezier naar hun werk gaan, het beste uit zichzelf  naar boven halen en zich gewaardeerd voelen. Kort samengevat: betere resultaten, meer passie,  meer plezier.

Deze blog is een bewerkte versie van mijn meest favoriete trainingsonderdeel. En in bijna al mijn trainingen en workshops besteden we een uur aan onderstaande tekst. Die bedoeld is om je aan het denken te zetten en er wat van te vinden. Doe er je voordeel mee.

bewust versus onbewust gedrag

Het overgrote deel van ons gedrag gaat op de automatische piloot. Onbewust dus. Deskundigen schatten het percentage ‘onbewust gedrag’ op 95%. Dit is gedrag dat we uitvoeren zonder erbij na te denken.

resultaten behaal je via gedrag

Op resultaten kun je niet direct sturen. Je kunt resultaten wel heel goed monitoren en meten. Maar alle resultaten worden behaald (of niet behaald) door gedrag.

over onze mindset en overtuigingen

Onze mindset speelt daarbij een grote rol. Een mindset is de verzameling van overtuigingen die je als individu hebt over jezelf en de wereld om je heen. Dus ook over je werk. Deze mindset stuurt een groot deel van ons onbewuste gedrag.

Overtuigingen zijn ontstaan vanuit conclusies die jij uit ervaringen en gebeurtenissen trekt. Vaak zien we onze eigen overtuigingen als de waarheid. Dat maakt ze zo krachtig. Ze worden al snel een self fulfilling prophecy.

Hetzelfde geldt voor de mindset die medewerkers over hun rol in het team hebben. En over hun mindset wat stakeholders van het team verwachten. Door stap voor stap een gemeenschappelijke team-mindset te creëren ben je als leidinggevende op termijn veel minder tijd kwijt aan het coachen op gedrag. Maar hoe doe je dat? Daarover heb ik in de loop der jaren veel expertise en praktische instrumenten ontwikkeld.

Hoe kijk jij daar naar? Zou jij de drie of vier meest belangrijkste Succesgebieden voor je team kort en krachtig kunnen verwoorden? Wanneer is jouw team succesvol? En hebben jij en collega’s daar dezelfde ideeën over? Zo niet: ik help jullie daar graag bij!