wanneer ga jij tevreden het jaargesprek uit?

Wat kun je verwachten van het R&O-gesprek en hoe bereid je je als medewerker zo goed mogelijk op dit gesprek voor? Daarover gaat deze training voor medewerkers van de Open Universiteit. De Open Universiteit vroeg mij om deze training voor hun medewerkers te ontwerpen en uit te voeren omdat ze het belangrijk vindt dat medewerkers een actieve rol innemen tijdens de resultaat- en ontwikkelingsgesprekken.

De training bestaat uit een training van een hele dag, voorafgegaan door een online-intake en gevolgd door een aantal reminders om ook  het echt met het geleerde aan de slag te gaan.

Een greep uit het programma:

 • een quiz over je rechten en plichten als medewerker met betrekking tot het resultaat- en ontwikkelingsgesprek
 • oefening ‘de lijn’: welke positie neem jij meestal in tijdens het jaargesprek?
 • vier manieren om met een probleem om te gaan
 • hoe bereid je je als medewerker zo goed mogelijk voor op het gesprek
 • hoe zorg je dat wat jij wilt zeggen ook gehoord word door je leidinggevende?
 • hoe zorg je dat je met duidelijke afspraken het gesprek verlaat
 • oefenlab met een trainingsacteur aan de hand van de supermarkt-casus en eigen vraagstukken

In de maanden maart tot met juni zijn vijf trainingen uitgevoerd. Deelnemers reageren enthousiast en waarderen de training met een 8,2. Na de zomervakantie volgen meer trainingen.

‘één van de beste workshops waar ik aan mee heb gedaan bij de OU’

‘ik kan het iedereen aanraden om deze training te volgen’

Reacties

 1. Ben jij één van de deelnemers aan deze training? Dan ben ik heel benieuwd naar je ervaringen na de training. Lukte het je om de acties uit te voeren? Leverde het wat op? Heb je al een gesprek gehad met je leidinggevende? En zo ja, liep dat door de training anders dan daarvoor?

  Plaats je reactie hieronder.

  • Ik kan het iedereen aanraden om deze training te volgen. Enerzijds helpt het om nog eens gestructureerd na te denken over wat je graag wilt (het gaf mij nieuwe inzichten), anderzijds kun je moeilijke onderwerpen goed oefenen. Mijn R&O-gesprek was t.g.v. deze training absoluut zinvoller en beter toegespitst op mijn doelen.

   • Wat goed om te lezen dat je hebt toegepast wat je geleerd hebt in de training. En nog beter om te lezen dat het werkte. Daar doe ik het voor als trainer: van inzichten naar actie en vervolgens resultaten boeken. Knap gedaan, deelnemer!