open space conferentie

Voor een van mijn klanten organiseerde en faciliteerde ik een Open Space conferentie ter voorbereiding op de aanstaande reorganisatie.

‘Open Space’ betekent letterlijk vrije ruimte. Een vrije ruimte waarbinnen deelnemers vanuit hun eigen passie en commitment zaken aan de orde kunnen stellen; ideeën kunnen uitwisselen en met elkaar in gesprek gaan.

Alle leidinggevenden waren hiervoor uitgenodigd. De centrale vraag voor de dag was: ‘Hoe gaan we van de toekomstige organisatie een succes maken en wat staat ieder van ons daarvoor te doen?’

Het werd een levendige dag vol energie, uitwisseling en inspiratie. Na een korte aftrap kregen de deelnemers het heft in handen, conform de principes van Open Space:

  • de juiste mensen zijn er
  • werken vanuit verantwoordelijkheid en eigenaarschap
  • er gebeurt wat er moet gebeuren
  • het is het juiste moment
  • klaar = klaar

Open Space is een prachtige werkvorm ter versterking van twee belangrijke leiderschapscompetenties, namelijk eigenaarschap en verantwoordelijkheid nemen (= het vermogen om je eigen antwoorden te kiezen).

En voor mij altijd feest om zo’n dag samen met een team uit de organisatie voor te bereiden en te faciliteren. Aarzel niet om contact met mij op te nemen als je hierover een keer wilt sparren.